Turboglad (aka Tamar Bastiaan) is een  18-jarige eerstejaars rechtenstudent  uit Kampen.

Hij is van de nieuwe lichting rappers, die geen scheldwoorden nodig hebben om teksten te schrijven.

Zo schrijft hij over de zoektocht naar zichzelf en over de problemen in de samenleving. Zijn innerlijke (muzikale) strijd tegen onrecht vormt de basis voor zijn eigen hiphop en  rode draad in zijn 1e  album "Mijn leefstyle" (mei 2007)
Turboglad werkt samen met diverse non-profit-organisaties, zoals Kidzwise, Unicef, CentiQ, Artikel 1 en de Nationale Jeugdraad.

In 2006 kwam Tamar contact met Art.1. Hij stelde de opbrengst van zijn releaseparty ten goede aan onze organisatie. Het geld is besteed om samen met Tamar een lespakket te ontwikkelen rond een van zijn nummers, Leefstyle. Dit lespakket gaat over vooroordelen, groepsvorming en pesten.

Het pakket is te koop via deze website.
De afgelopen drie jaar stond hij in  verschillende voorprogramma's van diverse hiphop artiesten op verschillende  podia & festivals, won hij de Kamper Popbelang Awards 2007/2008 en diverse prijzen bij de Kunstbende en de Oogst van Overijssel.

De Oogst-jury 2008 (o.a. Typhoon) noemde hem:
"Een professionele  performer met een krachtige uitstraling en oprechte teksten.
Een jonge rapper met veel potentie!"
De rapcrew "Essentie" is een collab tussen de rappers Turboglad en Siroc. De naam Essentie is dan ook zorgvuldig gekozen.
Zelfs letterlijk willen de beide rappers terug gaan naar de Essentie van hiphop, los van allerlei bedachte regeltjes in de vorm van huidskleur of waar je woont. Essentiële hiphop is "Zielestrijd tegen onrecht" in welke vorm dan ook!

De naam afgeleid van de 1e letters van S iroc & T urboglad.Fonetisch gesproken: ESS & TIE. 
In 2011 zal het gezamelijke album uitkomen.
Sinds januari 2009 is inmiddels het tweede album "100% Fifty Fifty" te koop in de winkel.

Een twee jaar durende muzikale zoektocht, van Turboglad en zijn beatmaker "DaVincie" met als resultaat een hiphopalbum gemixed met diverse muziekstijlen, zoals funk, jazz en rock.

Dank aan Anne Appelo, Siroc,  Milou Wellenberg, Midget Ferrara en Michel van Dijk.  Gemixed en gemastered door Jasper Koekoek. 

Het album is  hier te bestellen voor 5 euro.
Turboglad probeert  actief mee te helpen om de wereld, op zijn manier en met zijn skills, een beetje beter te maken.

Drie jaar geleden ontmoette hij de Lijsttrekker Siebrand van de politieke partij LEV tijdens één van mijn optredens in 't Ukien in Kampen voor het anti-discriminatie project "Alle Different All Equal" van de Nationale Jeugd Raad.

Vanwege Turboglads betrokkenheid bij de stad Zwolle heeft hij hem drie jaar later gevraagd om bij zijn partij LEV te komen.